4.–6. september var kunstnerkollega Mailind Solvind Mjøen og jeg på reise til Hamars vennskapsby Greifswald i Tyskland på vegne av Hamar kommune. Der deltok vi på 250-årsjubileet til den berømte maleren Caspar David Friedrich (1774–1840), kjent som en pionér innen romantikken.
Friedrich ble født i Greifswald 5. september i 1774, der han vokste opp og gikk i lære før han
flyttet til København og senere til Dresden. I 2024 feirer Greifswald kunstneren med et kulturelt program og en gedigen bursdagsfest torsdag 5. september.
Malerier av Caspar David Friedrich funnet på Wikimedia Commons.
Onsdag ettermiddag den 4. september ble vi møtt av Katharina Fels, Commissioner for EU-funding, på togstasjonen og fulgt til hotellet. Deretter bar det videre til middag med varaordfører Achim Lerm, leder for ordførerens kontor Dr. Sylvia Schönfeld, og delegasjonene fra de andre vennskapsbyene Lund, Sverige og Osnabrück, Tyskland. Lund er også en av Hamars vennskapsbyer.
Torsdag 5. september startet formiddagen med omvisning med Theresa Rist ved Caspar David Friedrich anniversary office. Hun guidet oss blant annet gjennom en elevutstilling i Kleine Rathausgalerie, etterfulgt av separatutstillingen «Die andere Landschaft» med den danske kunstneren Ulrik Møller i Spielhalle KUNST, et temporært galleri i forbindelse med jubileet.
Deretter gikk turen til Das sozio-kulturelle Zentrum St.Spiritus for å se Caspar David Friedrichs venner og bekjente i Greifswald i utstillingen „Und grüße gelegentlich…“. Etter dette var det klart for omvisning i Dom St. Nikolai, der vi fikk se det vakre glassvinduet av Ólafur Elíasson, inspirert av Caspar David Friedrich.
Da omvisningene var over, gikk ferden ned til havnen og lunsj med Greifswalds ordfører Dr. Stefan Fassbinder og de andre delegasjonene fra Lund, Osnabrück, Stettin, Polen og Newport News, USA. Les mer om Hamars vennskapsbyer her.
Planen var også å kikke på Friedrichs malerier på Pommersche Landesmuseum, men dette rakk vi dessverre ikke pga. det tette programmet. Dette er vi lei oss for, men slik ble det.
Etter lunsjen bar det rett til hotellet for å skifte til kostymet og gjøre seg klar til bursdagsfeiringen på Marktplatz. Her ble vi fotografert av flere besøkende, noe som var hyggelig med tanke på arbeidet med kostymene!
Det ble også en offisiell fotografering i kostyme med alle delegasjonene, og Mailind ble filmet med noen utvalgte fra hver delegasjon. I samme slengen ble vi intervjuet av tysk radio, NDR.
Etter fotograferingen skulle alle delegasjonene opp på scenen for å svare på noen spørsmål om Caspar David Friedrich og feiringen. Vi svarte så godt vi kunne, og viste fram kostymene våre for alle de fremmøtte. Det viste seg også at dette ble sendt direkte på tysk TV.
Da intervjuene var over, fikk vi bli med på feiringen og skaffe oss en nummerlapp for å ha møtt opp i kostyme og få tildelt et digert kakestykke. Greifswald vant også kostymekonkurransen mot Dresden, som gikk ut på å ha flest mennesker i kostyme på Marktplatz under feiringen. Vi var glade for å kunne bidra! Vi hadde nemlig skaffet oss ekte flosshatter, og Mailind hadde sydd egne kostymer til oss for anledningen.
Vi har diskutert kunst, kultur og politikk og muligheten for videre samarbeid på tvers av våre to byer. Greifswald, Hamar og Løten har også tidligere samarbeidet om prosjektet Munch i Løten.
Dette har vært en interessant, heseblesende, varm (33 grader!), slitsom og morsom tur for to kunstnere! Vi kastet oss inn i det, og fikk møte mange fine mennesker og hadde alt i alt en spennende reise. På gjensyn, Greifswald!
Helt til slutt legger jeg ved et par foto av oss der vi prøver kostymene våre utenfor atelierene på Disen Kulturveksttun noen dager før avreise, da vi ikke rakk å ta bilder av oss sammen med fullt kostyme i Greifswald!
Comments