top of page

Bakgrunn

IMG_4741-portrett-2017.jpg

Maria Natalie Skjeset

Født 1990 i Bærum, bosatt i Hamar. Jobber hovedsakelig med fotobasert digital grafikk. Dette er en teknikk jeg har fordypet meg i siden jeg fullførte en bachelor i virtuell kunst og design i 2013. Jeg har også studert kunsthistorie, idéhistorie og grafisk design, og har deltatt på det fotografiske mentorprogrammet SENS&SANS. Siden 2014 har jeg hatt flere separat- og kollektivutstillinger, blant annet i Galleri EKG, Bærum Kunstforening og Fotografiens Hus. Mottok Stange kommunes kunstnerstipend i 2017. Medlem av Norske Billedkunstnere (NBK), Billedkunstnerne Innlandet (BKI), Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Grafill.

Se CV her.

IMG_4741-portrett-2017.jpg

Teknikk

Jeg jobber hovedsakelig med digital grafikk (D.G.A. eller digital grafisk arbeid), et grafikkrelatert uttrykk fremstilt gjennom heldigitale prosesser. 

 

For å lage et bilde bearbeider jeg egne fotografier direkte i et digitalt fotoredigeringsprogram. Ett enkelt bilde kan bestå av flere titalls fotografier som jeg gjennomarbeider digitalt slik at det fotografiske utgangspunktet glir over i et malerisk uttrykk.

 

Jeg kombinerer fotografiene i en digital fotocollage, og bygger opp motivet ved å klippe og lime inn ulike elementer, retusjerer og justerer farger og kontraster. Det tar alt fra noen dager til flere uker å ferdigstille et bilde.

I digital grafikk er det den originale datafilen som er verkets opphav, og som er å anse for trykkplaten. Photoshop-filen er min «trykkplate» der jeg jobber fram motivet. Den digitale prosessen muliggjør andre kunstneriske kvaliteter og uttrykk enn ved bruk av analoge verktøy.

 

Jeg forholder meg til Norske Grafikeres retningslinjer for originalgrafikk. Bildene skrives ut på storformatskriver med arkivbestandig blekk i 10 farger på syrefritt bomullspapir, og påføres opplagsnummer, teknikk, tittel og signatur med blyant. Min digitale grafikk eksisterer i et begrenset opplag, og de fleste arbeidene er i et opplag på 12.

Se galleri her.

IMG_8355.jpg

Kunstnerisk intensjon

Bildene mine kan gjerne beskrives som poetiske stemningsbilder. Jeg arbeider i et figurativt, delvis stilisert formspråk med symbolistiske undertoner. Motivene springer ut fra fantasien, men med utgangspunkt i observasjon av virkeligheten. I arbeidene mine vektlegger jeg farger, flater og former, der deler av motivet forsterkes ved å legge til felt med abstrakte fargeflater rundt. Jeg unngår å skape for mye dybdefølelse i bilderommet, slik at flatekarakteren betones. Det maleriske uttrykket er fremtredende i alle mine arbeider.

 

Detaljer og former forenkles gjennom en dekorativ omforming av motivet. Jeg konstruerer ornamentale mønstre og teksturer, og jobber lag på lag med elementer fra fotografier for å skape stofflighet. Denne digitalt fremstilte «patinaen» er inspirert av hvordan malerier med tiden viser tegn til endring gjennom krakeleringer og forandring i overflaten.

 

Jeg inspireres av filosofi, mytologi og skjønnhet, og bildene mine består av elementer fra naturen, som blomster og menneskeskikkelser i et drømmende landskap. Jeg søker forbindelsen mellom naturen rundt oss og menneskets indre landskap. Bildene er en invitasjon til refleksjon og en vandring innover i «symbolskogen». Mennesket er av natur er et søkende vesen, og som menneske føler jeg en trang til å kontemplere over livets små og store mysterier.

bottom of page