Bakgrunn

Maria Natalie Skjeset

Maria Natalie Skjeset (f. 1990 i Bærum, oppvokst på Bærums verk og i Lier, bosatt i Hamar) jobber innenfor kamerabasert kunst med vekt på fotobasert digital grafikk. Dette er en teknikk hun har fordypet seg i siden hun fullførte sin bachelorgrad i virtuell kunst og design ved Høgskolen i Hedmark i 2013. I tillegg har hun årsstudium i kunsthistorie og idéhistorie, og har også studert grafisk design og deltatt på det fotografiske mentorprogrammet SENS&SANS. Hun har hatt flere separat- og kollektivutstillinger, blant annet på Fotografiens Hus. I 2017 mottok hun Stange kommunes kunstnerstipend. Medlem av Forbundet Frie Fotografer og Grafill.

Se CV her.

Teknikk

Jeg jobber innenfor kamerabasert kunst med vekt på fotobasert digital grafikk, eller digitalt grafisk arbeid (D.G.A.). For å lage et bilde bearbeider jeg egne fotografier direkte i et digitalt fotoredigeringsprogram. Ett enkelt bilde kan bestå av flere titalls fotografier som jeg gjennomarbeider digitalt slik at det fotografiske utgangspunktet glir over i et malerisk uttrykk.

 

Jeg kombinerer fotografiene i en digital fotocollage, og bygger opp motivet ved å klippe og lime inn ulike elementer, retusjerer og justerer farger og kontraster. Det tar alt fra noen dager til flere uker å ferdigstille et bilde. I digital grafikk er det den originale datafilen som er verkets opphav, og som er å anse for trykkplaten. Bildet printes ut med arkivbestandig blekk på et formstøpt, strukturert akvarellpapir i bomull, og fernisseres. Mine signerte og nummererte digitale trykk eksisterer i et begrenset opplag på 12.

Se galleri her.

Kunstnerisk intensjon

Bildene mine kan gjerne karakteriseres som poetiske stemningsbilder. Jeg arbeider i et figurativt, delvis stilisert formspråk med symbolistiske undertoner. Motivene springer ut fra fantasien, men med utgangspunkt i observasjon av virkeligheten. I arbeidene mine vektlegger jeg farger, flater og former, der deler av motivet forsterkes ved å legge til felt med abstrakte fargeflater rundt. Jeg unngår å skape for mye dybdefølelse i bilderommet, slik at bildets flatekarakter betones. Det maleriske uttrykket er fremtredende i alle mine arbeider.

 

Detaljer og former forenkles gjennom en dekorativ omforming av motivet. Flere av bildene mine er komponert med et sentralt motiv omkranset av dekorative elementer og kan minne litt om ikoner, som symboler på en virkelighet bortenfor den fysiske flaten. Jeg konstruerer ornamentale mønstre og teksturer, og jobber lag på lag med elementer fra fotografier for å skape stofflighet. Denne digitalt fremstilte «patinaen» er inspirert av hvordan malerier med tiden viser tegn til endring gjennom forandring i overflatefarge og krakeleringer.

 

Jeg inspireres av filosofi, mytologi og skjønnhet, og bildene mine består av elementer fra naturen, som blomster og menneskeskikkelser plassert inn i drømmende landskap. Gjennom kunsten søker jeg en forbindelse mellom naturen rundt oss og menneskets indre landskap. Bildene mine er ikke ment som en virkelighetsflukt, men heller som en invitasjon til refleksjon og en vandring innover i «symbolskogen». Mennesket er av natur er et søkende vesen, og som menneske føler jeg en trang til å kontemplere over livets mysterier.

Jeg inspireres av filosofi, mytologi og skjønnhet, og bildene mine består av elementer fra naturen, som blomster og menneskeskikkelser plassert inn i drømmende landskap.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Maria Natalie Skjeset