top of page

Bakgrunn

MariaNatalieSkjeset_portrettfotografering_hamar_fotografmnb_some-005.jpg

Foto: Mathilde Nicoline Bergersen

Maria Natalie Skjeset

Billedkunstner Maria Natalie Skjeset (1990, Bærum) er bosatt i Hamar og har atelier på Disen Kulturveksttun. Hun jobber hovedsakelig med fotobasert digital grafikk, men også maleri.

 

Hun har en bachelor i virtuell kunst og design (2013), og har også studert kunsthistorie, idéhistorie og grafisk design, i tillegg til å ha deltatt på det fotografiske mentorprogrammet SENS&SANS. Siden 2014 har hun hatt flere separat- og kollektivutstillinger, blant annet i Galleri EKG, Fotografiens Hus og i flere kunstforeninger. I 2017 mottok hun Stange kommunes kunstnerstipend. Verkene hennes er innkjøpt av blant annet Sykehuset Innlandet, Innlandet fylkeskommune, Stange kommune og Kunstforeningen Ved Norsk Tipping.

 

Medlem av Norske Billedkunstnere (NBK), Billedkunstnerne Innlandet (BKI), Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Grafill.

Se CV her.

Teknikk
Grafikk

Jeg jobber hovedsakelig med digital grafikk (D.G.A.), et grafikkrelatert uttrykk fremstilt gjennom heldigitale prosesser. I grafikken konstruerer jeg ornamentale mønstre og teksturer, og jobber lag på lag med elementer fra fotografier for å skape stofflighet, eller en digitalt fremstilte «patina».

 

For å lage et bilde bruker jeg mine egne fotografier. Ett enkelt bilde kan bestå av flere titalls fotografier som jeg bearbeider digitalt slik at det fotografiske utgangspunktet glir over i et malerisk uttrykk. Det tar alt fra noen dager til flere uker å ferdigstille et bilde. 

 

I digital grafikk er det den originale datafilen som er verkets opphav, og som er å anse for trykkplaten. Photoshop-filen er min «trykkplate» der jeg jobber fram motivet. Den digitale prosessen muliggjør andre kunstneriske kvaliteter og uttrykk enn ved bruk av analoge verktøy. 

 

Jeg forholder meg til Norske Grafikeres retningslinjer for originalgrafikk. Bildene skrives ut på storformatskriver med arkivbestandig blekk i 10 farger på syrefritt bomullspapir, og påføres opplagsnummer, teknikk, tittel og signatur med blyant. Min digitale grafikk eksisterer i et begrenset opplag, og de fleste arbeidene er i et opplag på 12.

Maleri

I den senere tiden har jeg jobbet noe mer med maleri. Jeg arbeider i teknikken akryl på lerret. I maleriene mine vektlegger jeg farger, flater og former, der deler av motivet forsterkes ved å legge til felt med abstrakte fargeflater rundt. Jeg unngår å skape for mye dybdefølelse i bilderommet, slik at flatekarakteren betones. Akryl er hurtigtørkende, og jeg kan derfor jobbe spontant og intuitivt. Inspirasjon hentes fra omgivelsene, små detaljer og former i naturen som fascinerer meg. Den positive og negative formen, konturene og refleksjonene som oppstår – alt dette leker jeg meg med på lerretet.

Se galleri her.

MariaNatalieSkjeset_portrettfotografering_hamar_fotografmnb_some-004.jpg

Foto: Mathilde Nicoline Bergersen

MariaNatalieSkjeset_portrettfotografering_hamar_fotografmnb_some-011.jpg

Foto: Mathilde Nicoline Bergersen

Kunstnerisk intensjon

Bildene mine kan gjerne beskrives som poetiske stemningsbilder. Jeg arbeider i et figurativt, delvis stilisert formspråk med symbolistiske undertoner. Motivene springer ut fra fantasien, men med utgangspunkt i observasjon av virkeligheten. Detaljer og former forenkles gjennom en dekorativ omforming av motivet. Det maleriske uttrykket er fremtredende i alle mine arbeider.

 

Jeg inspireres av filosofi, mytologi og skjønnhet, og bildene mine består av elementer fra naturen, som blomster og menneskeskikkelser i et drømmende landskap. Jeg søker forbindelsen mellom naturen rundt oss og menneskets indre landskap.

 

Bildene er en invitasjon til refleksjon og en vandring innover i «symbolskogen». Mennesket er av natur er et søkende vesen, og som menneske føler jeg en trang til å kontemplere over livets små og store mysterier.

bottom of page